Do you want to Study JAMB, WAEC, NECO & Post UTME Past Question for Free? Click Here to Go to FSG Classroom !!!

The Life Changer Summary & Likely Questions 2021

The Summary of the Jamb 2021 Novel ‘The Life Changer‘ from Chapter (1-9) has been submitted below for proper study by interested Jambites reading this post currently and it can also be shared with friends and relations who are interested in studying the JAMB 2021 Novel.

The Life Changer Chapter 1 Summary

Highlights…

  • Waiting for dad
  • Mint’s story about her meddlesome social studies teacher.
  • Mom (Ummi) eavesdropping and joining the discussion.
  • Omar’s admission into Abu Zaria.
  • No light for two days and the generator was bad.
  • Going outside for fresh air and sipping zobo.
  • Omar’s need to get a Phone.
  • Admission as the Life Changer.

They were waiting for Dad… Omar (The First Son) wasn’t at home either. Mom (Ummi) was outside while three of her children Teemah, Jamila and Bint were in the room talking and laughing.

The laugher drew their mother’s (Ummi) attention and she tried to listen to what they were discussing. Behold, it was Bint (5 years old and the last born) who was telling the other two girls what happened in her school.

This was the story, Bint’s Teacher (Mallam Salihu) asked the class how to say Good morning in French. The class was silent until Bint answered that Good morning in french is Bonjour. Bint then asked the teacher, how do we say very good in French? The Teacher could not answer.

To ensure he doesn’t mislead the pupils, Mallam Salihu went out to call the French teacher who answered the question; C’est tres bien means very good in French. Bint looked at the French teacher who answered the Question in admiration.

The Pupils surround Bint and started clapping and singing going around her because she asked a question the teacher could not answer.

The mom then entered the room to join them and the conversation got animated (Full of life, exciting, lively). Ummi claimed that it was better for the teacher to call someone else than to give the wrong answer. However, Bint didn’t agree. According to Bint, the teaching claims he knows too much.

Ummi then said, what if the teacher had told you that au revoir means very good? Meanwhile, it is how to say goodbye until we meet again in French?

While they were still gisting, Omar came in to break the news that he has been given admission to study Study Law at the Kongo Campus of Ahmadu Bello University, Zaria.

The mom was very happy about the admission and also considering the fact that Omar’s dad had the dream to study Law but didn’t work out. Ummi then told Omar that Admission is THE LIFE CHANGER. That is where the name of the Novel The Life changer by Khadija Abubakar Jalli was gotten.

Note The Following in Chapter One:

1. The room was hot in chapter one because No light for two days and the generator needed repair
2. Teemah sells Zobo
3. Until now, he had been ensconced in this Lafayette community
4. Omar and Teemah were cat and rat
5. Admission is a life changer; it changes you and your life

Note: You can pass Jamb even if you don’t read the Novel. However, you won’t score very high under use of English.

The Life Changer Chapter 1 Likely Jamb Questions

1. What is the full name of the author of the Life Changer?
Answer: Khadija Abubakar Jalli

2. Why did the mother pause to listen to their conversation?
Answer: Because there was something about the laugher that drew her attention

3. Why were the other sisters laughing very hard?
Answer: The 5-year-old younger one was telling them stories

4. She was telling her two sisters the story of her classroom encounter with their meddlesome Social Studies teacher. Which other word can replace meddlesome as used in the novel?
Answer: Interfering

5. They were waiting for dad, why?

Answer: He is a banker, he closes by 5 pm and gets home late.

6. How old was Bint when she was narrating the story?

Answer: 5 years old.

7. How do you say Good Morning in French?”

Answer: Bonjour

8. How do you say that’s very good in French?

Answer: C’est tres bien

9. How do you say that’s very good in French, Aunty?” Bint asked reverentially.

Question: Which other word can replace reverentially as used in the passage?

Answer: Respectfully, In admiration

10. Why did the students surround Bint and started clapping and singing going around her

Answer: Because she asked a question the teacher could not answer

11. The following are reasons the mom (Ummi) goes into their room… Ummi – (Arabic) when translated means mummy too.

1. To question them about neatness
2. To keep them company

12. Who was Bint’s elder sister?

Answer: Jamila

13. Who was the first child?

Answer: Omar (the only male)

14. Who was Bint’s Teacher?

Answer: Mallam Salihu

15. How do you say goodbye until we meet again in French?

Answer: au revoir

16. When our conversation got that animated…. Mean

Answer: Full of life, exciting, lively

17. Omar Gained admission to study at where?
Answer: Study Law at the Kongo Campus of Ahmadu Bello University, Zaria.

18. According to Omar, what’s stopping Teemah from growing tall?

Answer: Plain Jealousy, Envy

Meaning & Synonyms of Words in Chapter 1

1. meddlesome – Obstructive, active to know everything
2. didactic – intended to teach, instructive, educational.
3. animated – Full of life, exciting, lively
4. spontaneity – flow of the discussion
5. ululated – howl or wail as an expression of strong emotion
6. providence – fate, nemesis, destiny
7. But those belligerent sisters of yours -hostile and aggressive, threatening
8. bickering – argue about petty and trivial matters.
9.Omar turned to look balefully at me – Harmful or malignant in intent or effect
10.My life before marriage had always been one dreary thing after another – depressingly dull and bleak or repetitive.
11.What do you mean by that immodest remark?- lacking humility or decency.
12.She stopped taunting him – Stopped Interrupting him,
13. …he paused to look empathically at me – The ability to sense the emotions, feelings, and reactions intellectually
14. It means I am at one with members of the intelligentsia – intellectuals or highly educated people as a group, scholars
15. Chortle – Laugh in a noisy, gleeful way.
16. chuckle – to laugh inwardly or quietly
17. mirthful – full of mirth; merry or amusing.
18. eavesdrop – to secretly listen to conversation
19. surreptitiously – secretively
20. vivid – clear, realistic, authentic
21. meddlesome – interfering.

Chapter 2 Highlights

  • University as a Life Changer.
  • Salma Mohamad’s beauty.
  • Queue for Registration at the University.
  • The young lecturer and Salma.
  • Ummi collecting Matriculation number at the HOD’S Office (Samuel Johnson PhD).
  • The Quiet Neighbour (Talle).

Note the Following from Chapter Two…

1. University students are carefree
2. You don’t wear uniforms at the university (except law, social works and very few)
3. Ummi Ahmad was the full name of the Story teller
4. According to Salma, If you are a boy they ask you for money, and if you are a girl they ask you for a date
5. Ummi’s matriculation number was UG0001
6. Never judge a book by it’s cover.
7. The story teller believes you shouldn’t say things you are not asked.

The Life Changer Chapter 2 Likely Jamb Questions

The Story of Ummi and university as a life changer.

1. What was Salma’s Physical appearance?

Answer: Salma was a fair complexioned girl, tall, slim and rather busty.

2. What does Selma believe about Lecturers?

Answer: University Lecturers take money from boys and ask girls on a date

3. Why was the HOD close to Ummi

Answer: She knows her husband very well and was even the one who worked her admission.

Meaning of Words Used in Chapter 2

1. The young men around were openly ogling —stair, look lustfully
2. …ineptitude of the registration officers — lack of skill or ability.
3. I just find your allegation a trifle sweeping – treat someone in a way that lacks proper respect or seriousness.
4. I found his endearing salutation slightly discomforting – inspiring affection.
5.The kind of things I heard Salma say about university lecturers filled me with foreboding – a feeling that something bad will happen; fearful apprehension.
6.I developed an instant, irrepressible feeling of claustrophobia – an irrational fear of confined spaces.
7.The recalcitrant male would always misbehave irrespective of what the woman wears – having an obstinately uncooperative attitude towards authority or discipline.
8.I could not make head or tail of what he was blabbering about – Could not make of meaning out of it.
9. He was buried in the file before him – he was busy checking the file
10. I was genuinely angry with this surreptitious overture – a secret approach

Chapter 3 To Chapter 5 Highlights

  • Salma at Dabo’s Office
  • The School hostel and roommates
  • The Benz owners and Salma
  • The Owners and Tomiwa
  • Tominwa’s outing with Labaran And Habib
  • Salma and Tomiwa’s Quarrel
  • The roommates being B students (Second Class upper)
  • Moral Instruction as the last Paper.
  • Salma well dressed for her last paper.

Take Note of the Following from Chapter 3

1. Talle was naturally quiet but this increased when he lost is dad and step mom
2. Talle was a driver at the local government office
3. Tell is the holy-holy type
4. Hiking was the district head
5. “Inna lillahi wa inna ilaihir raji’un.” The Courtier said. Meaning It means from Allah we came and unto him is our returning
6. Talle and Zakki were arrested for a crime
7. IPO stands for Investigating Police Officer.
8. The father reasoned that the kidnappers were amateurs

The Life Changer Chapter 3 Likely Questions

1. Who was the formidable boka
Answer: traditional medicine man

2. What is the real name of the quiet one?

Answer: Talle

3. Where did the quiet one hear the police syrene?

Answer: Hakimi’s house.

4. Talle was guilty of which Crimes?

Answer: kidnapping, armed robbery and extortion.

5. How long did Talle and Zakki kidnap the little boy?

Answer: One week

6. How much did the kidnappers demand?

Answer: one million and later came down to two hundred and fifty thousand naira

7. What does EMAL stand for?

Answer: Examination Malpractice

8. What drove Salma out of the university

Answer: Examination Malpractice

Importaing Words/Sentences in Chapter 3

1. Our culture of neighbourliness was superlative —
2….engaged in fisticuffs with anyone even as a young lad —

Life Changer Chapter 4 Likely Questions

1. Who were Salma’s roommate in the Hostel?

Answer: There were four girls in the room, Salma herself from the North, Tomiwa from the West, specifically from Ibadan, Ngozi from Umunze in Imo State and Ada from Benue State or Middle Belt as she insisted people called her place of birth

2. Which hostel was Salma given?

Answer: Queen Amina Hall

3. Why did she not like the Hostel?

Answer: She didn’t like her roommates. She thought they will disagree with her lifestyle.

4. Who were Salma’s Roommates?

Answer:
Tomiwa – Lover of music, fashion and entertainment
Ngozi – quiet and reticent. Generous
Ada – They eat rat In there place

Salma and Tomiwa were Muslims while Ada and Ngozi were Christians

5. Which school did Salma first gain admission to?
Answer: Ahmadu Bello University, Zaria

6. Who were the men in the Benz
1. Labaran
2. Habib (Car Owner, Politician, Speaker)

Chapter 5 Notes & Highlights

1. If the bird chooses to fly in cloudy weather, it should expect its flight to be cut by the rain.
2. Indomie is students favorite because it is fast and easy to prepare
3. As for the snail, they all indulged in its delicacy whenever Tomiwa’s parents came visiting.
4. She comes from Oyo State, more than eight hours drive from the Ahmadu Bello University, Zaria
5. The roommates ate indomie, snail, danwake delicacy.
6. When there are two men in a car and one appears too voluble, you can rest assured of two things; either he is the one who has the car or he is the one who is interested in you.
7. overconfidence is the reason no boy asks Tominwa out. She exuded such charismatic air around her that people, both males and females alike, rated her far above her station.
8. Tomiwa on the other hand was hesitant. What if they turned out to be some kidnappers or cultists?
9. it was Labaran’s idea to pick girls. He is my driver— habib
10. “They are like a spindle. Nobody knows the direction they are facing. Tomiwa’s thought about politicians
11. According to Ada, the essence of education was for us to live as one and seek out what unites us rather than what separates us
12. The herd instinct was indeed real. A situation which no entreaty could settle was suddenly resolved by a single knock on the door.
13. Teemah loves stories very much.

The Life Changer Chapter 5 Likely Questions

1. What time did Tomiwa’s phone ring and who picked?

Answer: 8’oclock in the morning, by Habib who gave Salma ride from Kwagila.

2. How much did Habib give to Tomiwa?

Answer: (N50,000) Ten thousand for each of your roommates and twenty thousand for you. He also bought food (soya, chicken) and provision for her to take to her hostel.

3. How did Salma’s relationship with her friends or room mates contribute to her leaving the school

Answer: She slept with Habib to get the money and also bribed the wrong person so that she doesn’t get rusticated.

Meaning of Words/Sentences Used in Chapter 5

1.underhandedness with any female student – secretive or dishonest behaviour.
2.But he seemed suddenly tongue-tied today – short of words
3. heartthrob – A heartthrob is someone who is so attractive that he makes our hearts throb in our chests.
4.Salma was heaving like someone  who was about to have asthmatic seizure – Confused and short of words
5. … incongruous journey of life — not in harmony or keeping with the surroundings or other aspects of something.

Chapter 6 to Chapter 9 Highlights

  • Notes of salvation
  • At the HOD’s office
  • Salma sleeps with Habib to get 300k
  • Duped by Kabir the Lab Technologist
  • Salma before members of the Committe
  • Death of Salma’s father
  • Salim dates Salma
  • Salim’s social media experience with Natasha and Social media Queen
  • Salma’s Engagement.

Note the following from Chapter 6…

1. Moral Philosophy was Salma’s GST Couse
2. The teacher felt silently intimidated by the ostentatious appearance of Salma. She took an instant dislike in Salma.
3. Kola was the best student in the class
5. But the thought of what would happen if things went the other way was heart-wrenching.
4. Salma and Kola were both rusticated
6. Notes of Salvation – euphemism they had for Cheat Notes (biscuit, bomb, etc)

The Life Changer Chapter 6 Hot Questions

The following are questions that may come out from The Life Changer novel Chapter 6.

1. What was Salma’s last paper?

Answer: Moral Philosopy

2. Why was the female teacher intimidated

Answer: The ostentatious appearance of Salma

3. Which other word can replace Notes of Salvation?

Answer: Expo, Bomb, Chukwuli

4. Who gave Salma the Notes of Salvation

Answer: Kola

Notes & Highlights From Chapter 7

2. Dr Mohammed Kabir was not a member of the committee as he claimed
3. Chairman of the University Ethics Committee being susceptible to financial underhandedness
4. It was also not fair what men were doing to her. No man ever treated her for her essence; they all related to her based on her looks.
5. She mentally ran the whole gamut of the men she knew in her life and came to the conclusion that except for her father, no man, indeed no man, was worthy of being called a man.

The Life Changer Chapter 7 Likely Jamb Questions

1. What does every lawbreaker try to do?

Answer: when caught; she tried to find ways around the rules.

2. What was the established law of EMAL?

Answer: simply pack their belongings and leave the school. Write Jamb again and seek admission.

3. What solution did Salma suggest to Tomiwa about the EMAL issue?

Answer: I was thinking of talking to Labaran to talk to Habib who would put a word for me in ears of the Committee Chairman or the Vice-Chancellor or someone higher up.

4. Who was the only one that could help Selma?

Answer: Professor Dabo.”The one she disrespected in your 100 level. He is a professor of Biological Sciences

5. Salma felt her stomach sink. On what occasion did this happen?

Answer: When she was told that it was only prof Dabo that could help her.

6. Who was the chairman of the University Ethics Committee

Answer: Name not mentioned

7. How much did Kabir Scam Salma?

Answer: 100k

Words:
1. Salma did not notice this surreptitious movement – secret
2. she was lost in her unpleasant reverie – lost in one’s thoughts; a daydream.

Chapter 8 Summary And Notes

1. Habib was the one who send Zaki and the Quiet Nabor (Talle) to to deal with Alhaji Adamu by kidnapping his son.
2. Talle left Lafayette for somewhere between Nigeria and Niger
3. Zaki entertained himself by mentally running over in his mind the chorus he knew off hand from the song of late Kenny Rogers, The Gambler:
Kabir left the joint after using less than 50k to win 300k when he heard the Kenny Rogers lyrics.
4. Gumuzu (sent by Kartagi owner of the gambling joint) and Zaki were the thug sent after Kabir.
5. By this time, UMMI has drunk three bottles of Zobo
6. Salma lost her father while she was in the university.
7. According to salami, you do not pray for the dead. Such prayers are like medicine after death, ineffectual.
8. Salma had a boyfriend named Salim who had a sour experience with Smartphone.
9. After she lost her father, Salma decided to change her ways. She became decent and very serious.
10. Salma’s friend/roommate in the new school were Ngozi, Tommy, Sally, Ada

The Life Changer Chapter 8 Likely Questions

1. Who was Mohammed Kabir

Answer: Laboratory Technologist, who disguised himself as a Doctor.

2. Why did Labaran not hand over the 300k collected from Kabir by Zaki to Habib

Answers:
a. Habib was the Speaker of the house, and therefore did not need such a paltry sum as three hundred thousand naira
b. he reasoned that Habib was in no position to know how much he took from Kabir, or if he collected anything at all, because as a perpetual gambler, no one would expect Kabir to even have a kobo on him.
c. Labaran was sure that Habib did not give the money to Salma just like that.

3. Ngozi asked why Salma’s people bury their dead so hurriedly. What was her response?

Answer:
a. The first is that we do not bury people. We bury corpses. As soon as a person is pronounced dead, his personality automatically ceases with his last expiry of breath.
b. We were anxious for them to get well when they were ill, but the moment they die, our anxiety ends and their own begins as creatures bound for a rendezvous with their Creator. The more the delay the more anguish that would be unleashed on the family of the bereaved.
c. funeral delay does not have advantages on any one. It does not help the dead. The body would begin to decompose after a while.

4. According to Ngozi, they delay burials because?

Answer
1. To be sure the person is actually dead (kept In Morque)
2. To allow more people pay their last respect

Sentences, Words & Meanings in Chapter 8

1. oxymoron – a figure of speech in which apparently contradictory terms appear in conjunction (e.g. faith unfaithful kept him falsely true ).
2. …no matter how much money he had, he would always lose it at the cards — gambler
3.reclusive –
4. That blunder cost me over a quarter of a million naira – two hundred fifty thousand

5. …she considered her trump card — a valuable resource that may be used, especially as a surprise, in order to gain an advantage.

6. Morque – mortuary
7.Omar said, gritting his teeth in a maniacal sort of way – exhibiting extremely wild or violent behaviour.

The Life Changer Chapter 9 Likely Questions

A. Salim was on Facebook, Tweeter, Instagram, WhatsApp, Badoo, 2Go, WeChat
B. Lawal was Salim’s friends.

1. What kind of phone did Salim buy?

Answer: Samsung Galaxy Note Series and it had this wide screen that responded to a stylus touch well as the fingers of the owner.

2. What was Salim’s phone experience

Answer:
1. Natasha aligned with robers to steal his car
2. Chatting with the wrong person. My princess turned out to be a hideously unpresentable creature.

3. According to the Novel, how do Social media girl dupe guys

Answer:
a. demands begin from something as menial as a recharge card for her phone
b. Then gradually you graduate into sending money to her account because she would have claimed to be in another city and she wanted to come visiting.
c. she would “kill” her relations and ask you to send funeral money.
d. She lies about he location
e. She travel to visit her and she lies she is not in town, stops picking calls or off phone
F. Kidnappers can disguise and kidnap you

4. According to Salim, what is the standard prayer in calamity

Answer: from God we came and unto Him is our returning

Meaning of Words/Sentences in Chapter 9

a. She must be a quintessential beauty for you – representing the most perfect or typical example of a quality or class.
b. “Hell, my friend. Are you a clairvoyant?” – a person who claims to have a supernatural ability to perceive events in the future or beyond normal sense.
c. “kill” her relations and ask you to send funeral money – lie that someone close is dead
D. …send you on a wild goose chase — a foolish and hopeless search for or pursuit of something unattainable.

I hope you found this helpful? Feel free to share with your friends and don’t fail to let me know how you feel using the comment box.

3.5 2 votes
Article Rating

Thank you so much for reading this article, we really do appreciate. We hope you loved it, if you did, please share this page with your friends via the share buttons below. Sharing is caring.

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joy I.

What a fantastic novel

Labaran Usman

Good luck